Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp
Väcker rymdintresset bland Mälardalens ungdomar

Väcker rymdintresset bland Mälardalens ungdomar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening VARF har fått 50 000 kr i bidrag till modern utrustning till sin lokal vid Åkesta observatorium. Den efterlängtade byggnaden som kompletterar observatorierna Urania och Stjärnstugan ska fungera som manöver- forskar- och visningslokal.

Visningar i värmen med modern teknik

Med bidraget från Sparbanksstiftelsen Nya kan VARF se fram emot en vintersäsong med en uppvärmd lokal. Det som varit en förutsättning för att kunna genomföra långtidsstudier av avlägsna objekt blir nu verklighet och alla de grupper som kommer på visning blir säkert tacksamma över att serveras spännande rymdkunskap i en varm lokal med moderna visningsmöjligheter.

Centrum för amatörastronomi

Arbetet som VARF gör är en viktig del i att väcka intresset för naturvetenskap bland skolungdomar. Utöver den inspiration de ger ungdomar blir observatoriet också en arena för forskning. Med Urania på plats sätts Åkesta observatorium på kartan som Sveriges centrum för amatörastronomi.

Tre år av ideella insatser

Urania-projektet startade redan 2007 när två män i Bälinge erbjöd föreningen sitt observatorium eftersom arrendet på tomten sagts upp och byggnaderna var tvungna att försvinna därifrån. Observatoriet behövde återuppbyggas och VARF såg att de hade möjlighet att göra det i Åkesta där observatoriet stjärnstugan redan stod. Under 2008 och 2009 lade projektgruppen ner många ideella timmar av hårt arbete med renovering av observatoriet och kämpade för att få det på plats.

Visningar för Mälardalens ungdomar

Väl på plats öppnade man observatoriet med visningar för allmänheten och skolklasser. Över tusen personer besöker varje år Åkesta observatorium som därmed har en positiv effekt på besöksnäringen i regionen. På VARF:s hemsida kan man läsa om deras aktiviteter, se vackra bilder från rymden och boka en visning för egen stjärnspaning. Västerås skolungdomar och Mälardalens studenter har alla nytta av ett observatorium i sin närhet som både kan väcka och stilla en nyfikenhet på universum och forskning om rymden.

Sparbanksstiftelsen Nya imponerades

Sparbanksstiftelsen Nya har imponerats av det brinnande engagemang som finns i föreningen där ideella krafter verkligen gett resultat. Bidraget till att utveckla Åkesta observatorium ännu mer blir en uppmuntran till sådan verksamhet med betydelse för vår region.

astronomi bidrag

Fler artiklar från bloggen

Ekonomismart

  Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta – Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige   2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE   Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i... Läs mer ⇒

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga