Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp
"Unga matematiker 2013"

"Unga matematiker 2013"

Unga tävlar i ”nöjesmatematik” på MDH

Den 21 september är det dags för final i "Unga matematiker", en matematiktävling för gymnasieungdomar i regionen. Tävlingen anordnas för andra året i rad av Mälardalens högskola (MDH) tillsammans med regionens sparbanker och sparbanksstiftelser. Syftet är att öka intresset för matematik.

Tävlingen består av uppgifter kring rekreativ matematik, det vill säga matematik för nöjes skull. Frågorna handlar till exempel om geometri, sannolikhetsberäkning, hastighet, tidsuträkningar, aritmetik och matematiska kluringar. Frågornas bredd gör att tävlingen vänder sig till alla gymnasieungdomar och inte enbart till dem som har de högsta betygen i matematik.

 

– Det är väldigt roligt att vi kan stimulera ungdomars matematikintresse genom en tävling som Unga Matematiker. För oss på MDH känns det viktigt att visa att matematik är ett ämne för alla, säger Bo Wahlqvist, universitetsadjunkt i matematik/tillämpad matematik vid MDH.

 

Tävlingen sker lagvis där varje lag består av tre personer. I år har nio lag kvalificerat sig till finalen. Finallagen kommer från Nyköpings gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet och Wijkmanska gymnasiet i Västerås samt S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna och Katrineholms tekniska gymnasium. Finalen pågår mellan kl. 9.00-14.30 den 21 september på MDH i Västerås.

 

Första-, andra- och tredje pristagarna i tävlingen vinner en penningsumma. Samtliga finalister vinner även en bok med matematikkluringar, diplom och självklart äran i att ha utsetts till en Ung Matematiker.

 

– Unga Matematiker är ett projekt som har till syfte att öka intresset för matematik, och som vi vet att det finns ett stort behov av. Syftet stämmer väl in på stiftelsens värderingar om en sund ekonomi och främjandet av sparsamhet. Det är roligt att vi här har ett kommunöverskridande samarbete mellan Sparbankerna, Swedbank och Sparbanksstiftelsen Nya och det faktum att MDH driver projektet borgar för kvalitet, säger Jan Dahlberg på Sparbanksstiftelsen Nya.

För mer information om tävlingen, kontakta Bo Wahlqvist, universitetsadjunkt i matematik/tillämpad matematik vid MDH, 076-8031466.  

Artikel i Eskilstunakuriren

Artikel i VLT ⇒

unga

Fler artiklar från bloggen

Ekonomismart

  Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta – Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige   2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE   Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i... Läs mer ⇒

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga