Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp
Ung Ekonomi hjälper ungdomar fatta klokare beslut kring sin privatekonomi

Ung Ekonomi hjälper ungdomar fatta klokare beslut kring sin privatekonomi

Pengar är kanske inte det viktigaste i livet, men de betyder en hel del för våra framtida möjligheter. Utbildningspaketet "Ung Ekonomi" syftar till att underlätta och förstå alla de val vi behöver göra runt vår privatekonomi – både nu och i framtiden och är speciellt framtaget för gymnasieungdomar.

Sedan 2011 finns privatekonomi på gymnasieelevers scheman - en välkommen förändring, eftersom vi dagligen får bevis för att kunskap gör skillnad.

Sparbanksstiftelsen Nya, Alfa och Kronan och Swedbank Östra regionen har i projektet Ung Ekonomi anställt två personer som på heltid kommer att vara ute på ortens gymnasieskolor och genomföra föreläsningar inom området privatekonomi. Föreläsningarna planeras i nära samråd med skolan och genomförs av Maria Lillieström och John Bergmar från Swedbank.

 Maria har lång och gedigen erfarenhet av bank och kundmöten och kommer senast från en roll som biträdande kontorschef. ”I min roll på banken har jag mött många personer som inte haft riktig koll på sin privatekonomi och sett vilka konsekvenser det kan medföra. Jag har många gånger tänkt att det vore bra om ungdomarna fick lära sig om privatekonomi tidigt så de slapp hamna i tråkiga situationer men också är rustade för att fatta kloka bra beslut tidigt så de får den ekonomi de önskar när de blir äldre.  Att få jobba i detta projekt och vara ute på skolorna och föreläsa ska bli så roligt! Jag vet att det är nyttigt och det kommer att göra skillnad för åtminstone några fler ungdomar än i dag.”, säger Maria Lillieström, projektdeltagare i Ung Ekonomi.

 

”Ja, jag instämmer.”, säger John Bergmar också projektdeltagare i Ung Ekonomi. ”Det märks att behovet är stort och att det är ett viktigt ämne. När jag har ringt runt till skolorna för att erbjuda vår hjälp har lärarna blivit väldigt glada. Någon har till och med jublat i telefonen och tydligt uttryckt sin glädje över att få hjälp med detta av några som verkligen kan privatekonomi”, fortsätter John. John är precis nyutexaminerad från Affärshögskolan i Linköping och har jobbat extra under ett par år på bankkontor med att träffa kunder. John har dessutom för inte allt för länge sedan själv suttit i skolbänken på gymnasiet och kan lätt identifiera sig med ungdomarna.

 

Christer Nilsson, kontorschef i Hällefors vittnar om samma sak som Maria: ” Ungdomars kunskaper om privatekonomi är alldeles för dåliga och det är viktigt att de förstår innebörden av en väl balanserad ekonomi som skapar möjligheter för framtiden. Han fortsätter också om varför banken valt att gå in i detta tillsammans med Stiftelsen: ”Engagemanget tillsammans med Sparbanksstiftelsen och skolan ger oss som bank och viktig samhällsaktör, en unik möjlighet att ta en aktiv roll och förbereda ungdomarna inför vuxenlivet.”

 

Johan Davidsson, kontorschef i Örebro förstärker detta:Som den största banken för privatkunder har vi en unik möjlighet att nå ungdomar tidigt för att utbilda kring och diskutera frågor som privatekonomi. Ung Ekonomi är för oss ett utmärkt sätt att ta till vara på den möjligheten. Genom att koppla ihop ungdomars frågor med vårt bankperspektiv och göra det i en skolmiljö, lägger vi en grund för en långsiktigt sund privatekonomi hos ungdomarna”.

 

Jan Dahlberg, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Nya: ”Det ska bli otroligt spännande att se vad detta ger på lång sikt. Vi kanske inte ser resultat direkt eller ens efter detta år men jag är övertygad om att på lång sikt är detta precis vad vi behöver, vad samhället och ungdomarna behöver. Nu börjar vi med ett projekt på ett år men vi ser det som självklart att detta ska få fortsätta eftersom vårt uppdrag som stiftelse är att främja sparsamhet vilket vi gör genom folkbildning och att sprida kunskap om hållbar ekonomi. Det är också roligt att se att Swedbank, som är ett börsnoterat företag, avsätter tid, pengar och kompetens för att ta aktivt samhällsansvar. Jag är övertygad om att detta kommer att ge vinster på sikt som inte alltid är mätbara i pengar.”

 

 

privatekonomi sparande unga

Fler artiklar från bloggen

Ekonomismart

  Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta – Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige   2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE   Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i... Läs mer ⇒

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga