Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp

Teatersatsning skildrar skuldsattas situation

Familjeslanten fortsätter att höja den ekonomiska medvetenheten hos ungdomar. Denna gång i form av teatersatsningen Jag lägger mina pengar i tvättkorgen som bygger på skildringar från skuldsatta personer som fått hjälp av verksamheten.

Teatern är en direkt följd av projektet Cashup som under två år finansierats med medel från Sparbanksstiftelserna Nya. När Cashups verksamhet diskuterades väcktes frågor kring varför vissa människor blir skuldsatta och vilka följder det får för deras vardag. Idén om att gestalta det hela i ett skådespel växte fram och med ekonomiskt stöd från Konsumentverket kunde projektet sjösättas. Kontakt togs med Folkteatern Gävleborg som nappade på idén och gjorde den praktiska utformningen. 

Skuldsatta berättar

Genom att intervjua och hålla workshops med 20 av deltagarna som fått rådgivning av Familjeslanten växte berättelser fram om hur vägen till Kronofogden kunde se ut och hur tillvaron som skuldsatt kunde vara. Bilden av de skuldsatta visade sig vara mångskiftande och fascinerande. Det handlade om personer med väldigt olika bakgrund, alltifrån sjukskrivna och missbrukare till högt uppsatta jurister och chefer. Alla hade en komplex livshistoria som handlar om långt mer än att de har skulder. 

Konsumtion och känslor

Dramaturgen Max Herbert arbetade fram ett manus som Folkteaterns regissör Reine Lööf tog sig an. Pjäsen blev en rik skildring av några människor vars gemensamma nämnare är att de har skulder. Den lyfter bland annat frågor om konsumtion, våra känslor, samhället och om det är tillåtet att misslyckas.

Diskussion med eleverna 

Gymnasieskolorna och eleverna i årskurs nio i Gästrikland bjöds in att se föreställningen gratis. Efter varje framförande ledde Familjeslanten en diskussion om vardagsekonomi - vad man bör tänka på när man flyttar hemifrån, nackdelarna med snabba krediter och vikten av att ha en sparad slant. 

Föreställningen hade premiär den 14 november och efter ett positivt mottagande bland ungdomarna är ensemblens nästa turnémål att spela för regeringen. 

privatekonomi unga

Fler artiklar från bloggen

Ekonomismart

  Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta – Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige   2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE   Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i... Läs mer ⇒

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga