Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp

Ekonomismart

 

Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta

– Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige

 

2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE

 

Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i 180 av landets kommuner blivit ekonomismarta. Nu firar utbildningskonceptet om privatekonomi och konsumenträtt fem år genom att höja ambitionen ytterligare.  

 

Enligt Kronofogdens statistik är 40 000 unga överskuldsatta i Sverige. Många av dem saknar grundläggande kunskaper och verktyg för att kunna hantera sin privatekonomi. Inom ramen för Ekonomismart samverkar Folkuniversitetet, Finansinspektionen, Konsumentverket samt tre sparbanksstiftelser för att öka kunskaperna i privatekonomi bland arbetslösa unga vuxna.

 

– Att bli ekonomismart innebär att vara bättre rustad för att hantera den ekonomiska sårbarhet som följer i spåren av arbetslösheten. Vi moraliserar inte utan stöttar deltagarna och ger dem verktyg för att få en hållbar ekonomi genom hela livet, säger projektledare Katrin Rundström.

 

Metodstöd som inspirerar

I samband med att målgruppen unga vuxna utbildas under två dagar erbjuds även yrkesverksamma vidareförmedlare i kommunerna, till exempel budget- och skuldrådgivare, konsumentvägledare och lärare, att ta del av ett metodstöd i ämneskunskaper, pedagogik och målgruppsanpassning. Utbildningsmaterialet finns tillgängligt på www.ekonomi-smart.se.

 

– Vi är övertygade om att kommunerna kan spara stora pengar genom att utveckla det förebyggande arbetet och på så sätt minska överskuldsättningen. Överskuldsättning är ett stort problem som kostar samhället mellan 30 till 50 miljarder årligen, säger Katrin Rundström.

 

Expanderar i Mellansverige

Ekonomismart startade 2009. 2013 gick Sparbanksstiftelsen Kronan med i samarbetet och möjliggjorde en satsning i Småland, Blekinge och Halland. Under 2014 förstärks Ekonomismart med Sparbanksstiftelserna Alfa och Nya, vilka möjliggör ytterligare satsningar i Värmlands och Örebro län samt Skaraborg.

 

Kontakt

Katrin Rundström

Projektledare, Folkuniversitetet

054- 19 58 47 

Ekonomismart ⇒

privatekonomi sparande unga

Fler artiklar från bloggen

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga