Sparbanksstiftelsen Nyas logotyp
Bra fart för Ung Ekonomi i mellersta regionen

Bra fart för Ung Ekonomi i mellersta regionen

Swedbank ska tillsammans med Sparbankerna och Stiftelserna vara Sveriges viktigaste folkbildare i privatekonomi för ungdomar år 2020. 

Ung Ekonomiprojektet Swedbank driver tillsammans med Sparbanksstiftelserna Nya och Söderhamn pågår för andra året.

Sedan oktober finns en ny projektledare på plats – Jessica Sundqvist som kom till Swedbank 2006 och har arbetat som rådgivare i Knivsta och Uppsala och tillförordnad kontorschef Uppsala. 

Anna Leima har sedan projektstarten varit föreläsare och informatör i projektet och har arbetat på Swedbank i Gävle i nio år som rådgivare. 

Att arbeta i Ung ekonomi projektet innebär att ha ett nära samarbete med skolorna i Gävleborgs och Västmanlands län samt att coacha Swedbanks Ung Ekonomi(UE) ambassadörer på kontoren för att de ska bli trygga i sitt arbete ute på skolorna.

Man verkar på 18 orter, bland annat Fagersta, Hallstahammar, Västerås, Gävle, Sandviken, Ljusdal, Hofors, Söderhamn och Bollnäs.

Beskrivning av en föreläsning

Projektets föreläsningar i Privatekonomi handlar bland annat om lån, räntor och amortering. Man informerar om olika typer av lån , risker med att använda sms-lån för att betala av saker som kläder och resor, vad man ska tänka på när man lånar och vad det kan vara ok att låna till? Man tittar på hur en studentbudget kan se ut och hur kan man spara på småutgifter. Man pratar även om Kronofogden, hur det går till att få en betalningsanmärkning och hur det påverkar livet.

Projektet har haft ett lyckat första år vilket märks då de lärare och skolor man besökt själva tar kontakt för nya föreläsningar. Eleverna har också varit positiva i sina kommentarer;

”Bästa externa föreläsningen”, ”Jag visste att sms-lån var dåligt. Nu vet jag varför också”, ”Det här är nåt man har nytta av i verkliga livet”.

Föreläsningen är uppbyggd av prat varvat med filmer om tex sms lån och att låna till shopping. Eleverna får använda sig av mentometerknappar för att under föreläsningens gång svara på frågor. Resultatet visar direkt på skärmen anonymt.

På frågan om vad ungdomarna tycker om undervisning i privatekonomi och om de kommer ha nytta av föreläsningen i framtiden har svaren varit.

92% av ungdomarna tycker det är viktigt med undervisning i privatekonomi i skolan.

87% tycker de har lärt sig något de kommer ha nytta av i framtiden.

En föreläsning i Ung Ekonomi gör ungdomarna bättre rustade för att ta kloka beslut angående sin ekonomi.

 

Projektet håller en högre takt än väntat vilket till stor del beror på att det nu är fler och fler ambassadörer från kontoren som har kommit igång och själva är ute och föreläser.

En av dessa fantastiska ambassadörer är Cecilia Sjölander. Hon arbetar på Swedbank i Sandviken och har själv bokat in föreläsningar och åkt till skolor i Gävle och föreläst i Ung Ekonomi. Cecilia berättar varför hon sätter av en del av sin arbetstid för Ung ekonomi.

”Det är roligt att prata om privatekonomi med elever i skolan eftersom jag får positiv respons tillbaka. Några elever som jag träffat året innan hejjar på mig i korridoren på skolan. Det är kul att de kommer ihåg mig J

Det är särskilt roligt då eleverna ska räkna ut vad mycket pengar som diverse småutgifter faktiskt blir på ett år. De tror inte att det är sant.

Ung ekonomi för mig är inspirerande i min vardag. Att kunna få förmånen att på arbetstid träna på att tala inför en grupp elever som lyssnar noga eftersom de ska ha prov på detta senare. Varje gång jag träffar en ny klass slår det mig hur viktigt denna ”samhällsinformation” är. Budskapet till eleverna om att det handlar om deras val hur deras ekonomi kommer att se ut i framtiden. Att mycket handlar om deras beteenden tycker de flesta elever att är en intressant privatekonomisk vinkel.”

Vill du veta mer om projektet eller är du lärare, förälder och vill ha information om vad Ung Ekonomi handlar om är du välkommen att höra av dig till oss

Jessica Sundqvist jessica.sundqvist@wedbank.se 018-17 35 86

 

Anna Leima anna.leima@swedbank.se 070-649 02 72

Fler artiklar från bloggen

Ekonomismart

  Fler unga arbetslösa blir ekonomismarta – Jubilerande utbildningskoncept expanderar i Mellansverige   2014-04-03 | PRESSMEDDELANDE   Sedan 2009 har 4 000 unga vuxna och 1 000 vidareförmedlare i... Läs mer ⇒

VARF

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening. VARF's målsättning är att samla personer intresserade av astronomi och rymdforskning, och att väcka intresse för astronomi hos allmänheten. Läs mer ⇒

Nya Entreprenörer

  Pressmeddelande   13 maj 2013       Unik satsning ska ge nya entreprenörer i Fagersta   Det finns en rad hinder och svårigheter för människor med utländsk bakgrund att etablera sig på den svenska... Läs mer ⇒

Prenumerera via RSS Skriv ut

Artikelarkiv

Artiklar 2018 ⇒ Artiklar 2017 ⇒ Artiklar 2016 ⇒ Artiklar 2015 ⇒ Artiklar 2014 ⇒ Artiklar 2013 ⇒ Artiklar 2012 ⇒ Artiklar 2011 ⇒ Artiklar 2010 ⇒ Artiklar 2009 ⇒ Artiklar 2008 ⇒

Taggar

Entreprenörskap Kultur astronomi bidrag privatekonomi skogsmastarskolan sparande unga